sobota, 11 lutego 2012

Pomarańczowa sałatka z kurczakiem


Dziś tak na szybko. Jako, że ziąb na dworze niesamowity postanowiłam zrobić jakąś słoneczną sałatkę… Miałam też trochę gotowanego kurczaka więc oczywiście nie mógł się zmarnować :D

Przepis został zaczerpnięty z książki Kingi Czechowskiej „Sałatki na każdą porę roku”.


Pomarańczowa sałatka z kurczakiem:



Składniki:
2 pomarańcze
2 mandarynki
4 duże marchewki
2 filety z piersi kurczaka
500ml bulionu warzywnego

Sos:
150g jogurtu greckiego
100ml soku pomarańczowego
1 łyżka miodu lipowego
Kurkuma

Pomarańcze szorujemy i ścieramy z nich skórkę, cząstki owoców kroimy w kostkę. Obrane mandarynki dzielimy na jak najmniejsze cząstki.

Marchewki obieramy i wkładamy wraz z mięsem do wrzącego bulionu, gotujemy ok. 25 minut, odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę.

Jogurt łączymy z sokiem pomarańczowym, miodem i szczyptą kurkumy. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i posypujemy skórką z pomarańczy.

Taki jest przepis z książki. Ja pierś z kurczaka zastąpiłam mięsem z udka a także dałam dwie marchewki a nie cztery. Poza tym moim zdaniem należy też dać tylko odrobinę skórki pomarańczowej oraz 1 pomarańczę i 1 mandarynkę. Myślę, że można też dać więcej mięsa. Następnym razem zrezygnuję też z miodu, ponieważ sałatka wyszła jak dla mnie stanowczo za słodka. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. To musi być naprawdę intrygujący smak...

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Maj :) powiem Ci, że zupełnie nowy dla mnie :) dziękuję, że zawitałaś i zapraszam częściej :)

    OdpowiedzUsuń