poniedziałek, 13 lutego 2012

Rożki francuskie z łososiem i serem żółtym


Co może być ciekawą słoną przekąską? Ja osobiście uwielbiam łososia i pomyślałam w drodze do sklepu, że dobrze byłoby jakoś go wykorzystać… Zakupiłam więc plastry wędzonego, do tego ciasto francuskie i ser żółty. I tak powstały rożki z łososiem, serem żółtym i tymiankiem J Następnym razem zrobię je chyba z jakimś serem pleśniowym żeby zaostrzyć nieco smak i może dodam jeszcze coś zielonego. Potrawa jest wręcz banalnie prosta i myślę, że naprawdę każdy będzie potrafił ją zrobić.



Rożki francuskie z łososiem i serem żółtym:

50g łososia wędzonego
Ok. 50g sera żółtego (ja użyłam radamer)
Ciasto francuskie (ja kupiłam w sklepie, ale oczywiście zrobione własnoręcznie będzie lepsze)
Suszony tymianek
1 jajko





Z ciasta francuskiego należy wykroić kwadraty wielkości około 10x10cm. Na środek kładziemy kawałek łososia i żółtego sera oraz posypujemy odrobinę tymiankiem.  Składamy na trójkąty, boki sklejamy na przykład widelcem. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. Smacznego! J


4 komentarze:

  1. Aaaa! To mi się podoba! I pracy nie za dużo! Spróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuj naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń