Co może być ciekawą słoną przekąską? Ja osobiście
uwielbiam łososia i pomyślałam w drodze do sklepu, że dobrze byłoby jakoś go
wykorzystać… Zakupiłam więc plastry wędzonego, do tego ciasto francuskie i ser
żółty. I tak powstały rożki z łososiem, serem żółtym i tymiankiem J
Następnym razem zrobię je chyba z jakimś serem pleśniowym żeby zaostrzyć nieco
smak i może dodam jeszcze coś zielonego. Potrawa jest wręcz banalnie prosta i
myślę, że naprawdę każdy będzie potrafił ją zrobić.
Rożki francuskie z łososiem i serem żółtym:
50g łososia wędzonego
Ok. 50g sera żółtego (ja użyłam radamer)
Ciasto francuskie (ja kupiłam w sklepie, ale oczywiście zrobione własnoręcznie będzie lepsze)
Suszony tymianek
1 jajko
Z ciasta francuskiego należy wykroić kwadraty wielkości
około 10x10cm. Na środek kładziemy kawałek łososia i żółtego sera oraz
posypujemy odrobinę tymiankiem. Składamy
na trójkąty, boki sklejamy na przykład widelcem. Układamy na papierze do
pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. Smacznego! J
Aaaa! To mi się podoba! I pracy nie za dużo! Spróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńspróbuj naprawdę warto :)
OdpowiedzUsuńPyszota :)))))))
OdpowiedzUsuńbardzo polecam Jolu :)
OdpowiedzUsuń